SELAMAT AWAL MUHARRAM 1431 HIJRAH

  • Assalammu'alaikum waramatuhllahi wabarakahtuh
  • Hari ini bermulalah satu lagi lembaran baru dalam hidup kita. Kita menyambut kedatangan Tahun Baru Islam yang dikenali juga dengan Awal Muharram 1431 Hijrah yang jatuhnya pada hari ini iaitu 18hb. Disember 2009.
  • Setiap kali menjelangnya Awal Muharram ia membawa kita mengingati peristiwa berhijrahnya Rasulullah s.a.w dari Mekah ke Yathrib yang kemudiannya ditukarkan nama kepada Madinah yang bermakna Bandar Nabi. Kedatangan Awal Muharaam juga mengingatkan saya kepada rakan saya yang bernama Muharral, seorang pejuang UMNO di Bahagian Batu.

  • Maal Hijrah atau Awal Muharram adalah merupakan permulaan tahun baru bagi takwin Islam. Ianya bermula sempena memperingati penghijrahan Nabi Muhammad s.a.w dari Kota Mekah ke Madinah dalam tahun 622 masihi. Di samping itu ianya juga merujuk kepada peralihan daripada sesuatu yang buruk atau kurang kepada yang baik atau sempurna.

  • Perpindahan Nabi Muhammad s.a.w dan para sahabat r.a dari Kota Mekah ke Madinah merupakan pembinaan langkah baru sebagai persiapan menghadapi cabaran yang bakal tiba secara terus menerus. Hijrah bukanlah asing dalam Islam dan ia adalah sebahagian daripada Islam. Hijrah kerana menuntut ilmu, mencari kebenaran, berjihad, berdakwah, mencari nafkah, kerana perniagaan dan bermacam-macam hijrah lagi adalah tuntutan dan asas ajaran Islam itu sendiri.

  • Jika pada kebiasaannya kita berazam pada setiap tahun baru masihi, apa kata kali ini kita juga berazam semasa ketibaan tahun baru hijrah. Malah jika kita tidak pernah langsung berazam selama ini bolehlah dimulakan sekarang. Azam ini bolehlah lebih ke arah pengisian rohani dan keagamaan.

  • Di samping itu perkuatkan juga fahaman aqidah, syariat dan akhlak kita. Apabila fahaman kita jelas maka iman dan takwa kita juga akan kukuh. Percayalah lebih rapat kita dengan Allah s.w.t. akan lebih tenang jiwa kita menghadapi kehidupan yang penuh cabaran dan dugaan ini.